P*skat ideat ja sisältöteemat käyttöön ja elämäsi helpottuu
Sisällöntuotannossa on usein kaksi moodia: se, kun tuntuu että pää pursuaa ideoita ja se, kun ei keksi kertakaikkiaan yhtään mitään.
Aivomme tarvitsevat tyhjää tilaa, voidakseen luoda uutta. Huomaan tämän ilmiön etenkin lomilla, kun pakolliset hommat on hoidettu, suunnitellut elämykset ovat ohi ja on aikaa olla vain. Se hiipivä tylsyyden tunne säikäyttää ensin, kunnes se leviää kehoon kuin lämmin aalto. Lepotilassa olevat ajatukset eivät käykään nukkumaan, vaan intoutuvat villiin tanssiin!
Projekteja, ideoita, uusia alkuja ja kaikenlaisia hupsutuksiakin virtaa, kun itse vaan makaa sohvannurkassa tai laahustelee hitaalla metsälenkillä. Niitä pulpahtaa päähän aamuyön tunteina, kun uni kevenee ja sekoittuu valvemaailmaan. Kuorit perunoita ja huomaat ajattelevasi, että tästä haluaisin puhua tai kirjoittaa!
Se tunne on huumaava.
Olen itse se tyyppi, joka innostuu nollasta sataan hetkessä. Tiedän takaravossani, että arjen koittaessa ajatus kirjan kirjoittamisesta, talon rakennuksesta tai ranskan kielen alkeiden opiskelusta (heh, suureelliset projektit best!) eivät välttämättä otakaan tuulta alleen. Mutta näiden joukossa on ideoita, joiden soisi näkevän päivänvalon. Siksi on tärkeää ensin antaa kaikkien ajatusten tulla, ennen kuin alkaa arvottamaan niiden toteutuskelpoisuutta.
Meillä markkinointiviestintätoimistossa on sellainen työvaihe, jonka sisäinen nimitys on paskat ideat. Sen ajatus on se, että tuotetaan kaikki mahdolliset ideat, jotka vain mieleen juolahtavat. Kaverin huonoa ideaa saa ja pitää ideoida lisää. Kukaan ei saa sanoa, että joku asia olisi vaikeaa tai kallista toteuttaa. Annetaan vain virrata!
Inspiraatiopuuskan iskiessä paskat ideat ovat kultaa kalliimpia, mutta liian usein joko torppaamme ne alkuunsa tai annamme niiden valua hukkaan. Minulla on oma paskat ideat-kansio kännykässäni, jonne kirjaan kaikkia keskeneräisiä ja sekalaisia ajatuksia. Nämä ideat ovat arvossaan silloin, kun kiireisessä arjessa saan vaikka tunnin rauhallista kirjoitusaikaa. En aina ehdi taustatöihin, joten kansiosta voin kaivaa ajatusaihion ja jalostaa siitä julkaisukelpoisen.
Jos tuntuu, että uusia ideoita ei synny, pohdi rehellisesti, koska sinulla oli viimeksi tylsää. Siis niin tylsää, että voit sanoa kuin pieni lapsi, että “ei ole mitään tekemistä”. Se on meille ruuhkavuosia eläville aikuisille monesti utopistinen mielentila, mutta sellaiseen kannattaa silloin tällöin tietoisesti pyrkiä.
Sisältöteemat luovat punaista lankaa
Aina ei voi odottaa inspiraation puuskaa, saati tylsää hetkeä. Joskus on vaan puserrettava idea pihalle, vaikka se tuntuisi samalta kuin synnytys ilman supistuksia.
Sisällöntuotannossa tässä oksitosiinina toimivat määritellyt pääteemat, näitä voi olla vaikka kolme. Pääteemat ovat isoja otsikoita, joiden alle voit ideoida konkreettisia sisältöideoita.
Oman osaamisen jakamisessa / henkilöbrändin kehittämisessä ne voisivat olla esimerkiksi:
- Arki & ajatukset: mitä oppeja, ihmetyksen aiheita tai oivalluksia saat työssäsi? Voit jakaa näitä pieniä oivalluksia seuraajillesi ja herättää keskustelua ajankohtaisista asiosta. Millainen sinun tyypillinen my day? Kysy seuraajilta, mitä he haluaisivat tietää arjestasi ja vastaa näihin kysymyksiin.
- Ihmiset ja ilmiöt: mitkä kirjat, podcastit tai dokumentit ovat kolahtaneet ja miksi? Ketä alan ihmisiä ihailet? Poimi uutisista alaasi liittyviä artikkeleita ja kerro, miksi asia on sinusta tärkeä / kiinnostava ja mitä itse siitä ajattelet.
- Hyvinvointi ja jaksaminen: miten pidät huolta mielen ja kehon hyvinvoinnista arjessasi? Kuinka pidät työn ja vapaa-ajan tasapainossa ja huolehdit omasta jaksamisesta? Vinkit taukoihin, liikuntaan, ravintoon ja lepoon.
Riippuen tavoitteestasi, voit tuottaa vaikka kerran viikossa yhden sisällön jokaiseen teemaan. Näin ollen julkaiset joka kolmas viikko jotain arjestasi, inspiraationlähteistäsi ja hyvinvoinnistasi. Näin saat joka viikko kiinnostavan sisällön kanaviisi ja näkökulmat vaihtelevat. Teeman alta on myös helpompi keksiä postattavaa tai vaikka sparrailla ajatuksia tekoälyn kanssa.
Huono idea on aina parempi kuin tilanne, jossa ei ole ideaa ollenkaan. Kysy vaan keneltä tahansa maajussilta: paska on paras lannoite!
Idearikkaita hetkiä toivottaen,
Kerttu
kuvat: Sanna Kostamo